Sat sa poslanikom Draganom Šormazom

SMEDEREVO, 29. novembar 2017 – Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) nedavno je u smederevskom Regionalnom centru organizovao „Sat sa narodnim poslanikom“, susret građana sa narodnim poslanikom Draganom Šormazom, u okviru projekta „Ljudi na prvom mestu“.

Šormaz je u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije član Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske integracije, Odbora za kontrolu službi bezbednosti, zamenik člana u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Podunavlje.info ekskluzivno svojim čitaocima prenosi najzanimljivije delove iz razgovora CeSID-a sa narodnim poslanikom Draganom Šormazom.

Kako doživljavate posao poslanika i kako objašnjavate dualnost – predstavnik političke stranke i izabrani predstavnik građana?

Nema tu dualnosti, to je potpuno normalno. Zavisi od izbornog sistema, ali to je tako čak i u većinskim izbornim sistemima. Partija te kandiduje. E, sad, ima situacija kad se čovek samostalno kandiduje ili kao grupa građana, ali takvi obično ne pobede. Retkost je to… Kada iza sebe imate jaku partiju, imate jaku infrastrukturu, glasače, volontere, ljude koji za vas rade na terenu, koji vam pomažu… Vi sami nešto da uradite, ne možete. Potrebno je mnogo toga da bi neko bio izabran. Inače i mislim, a to se i pokazalo svuda u svetu, zato ga većina i napušta, većinski izborni sistem je najnepošteniji izborni sistem. Jer, ako imate dvokružni, imali smo svojevremeno na lokalu, i jednokružni za vreme Miloševića, pa smo se borili da se to promeni jer je bio nedemokratski. Onaj ko je prvi, uđe u skupštinu opštine i zastupa građane, a ima recimo 21 posto glasova, dok 79 odsto ostane van tog parlamenta.. .

 Dobro, ali da li ste vi poslanik građana ili partije?

Često mediji kažu, kada me predstavljaju, poslanik Srpske napredne stranke. Ja uvek ispravim tog voditelja i kažem – ja sam narodni poslanik. Imate zakon, imate Ustav, to piše… Ja jesam član Srpske napredne stranke, ali nisam poslanik Srpske napredne stranke. Inače nisam poznat kao neko ko mnogo sluša centralu stranke ni u jednom slučaju.

Da li ste glasali protiv nekog zakonskog predloga u ovom sazivu?

U ovom sazivu nisam zato što su bili dobri. Dešavalo se ranije da sam glasao.

Za koji?

Pa, više puta. Ne mogu sada da se setim tačno, ali bilo je situacija… Većina građana ima sliku o parlamentu kroz televizijski prenos, a inače mnogo toga se dešava pre tog prenosa, pa čak i u toku, zasedaju neke sednice odbora, poslaničkih klubova… Prvi put sam izabran za poslanika u decembru 2000. godine i samo gospodin Mićunović ima više staža, u suštini ja sam sa najdužim mandatom. Još su Gordana Čomić i Meho Omerović isto koliko i ja, sa razlikom što ja imam i jedan savezni mandat a oni nemaju, pa mogu da kažem da imam najveće iskustvo posle gospodina Mićunovića. Čak sam ovih dana prestigao i Tomu Nikolića po broju dana u Skupštini Srbije. Ogromna je razlika između parlamenta u koji sam ušao 2000. i ovog danas. Sad je mnogo bolje organizovano, mnogo je veća transparentnost u radu, imate live stream, mogućnost gledanja sednica odbora i svega ostalog. Tada nije postojala, što je uloga parlamenta, civilna kontrola službi bezbednosti, sada to apsolutno postoji, i mnogo toga… Poslovnik je promenjen, više reda je uvedeno, što nekima nekada smeta, ali dobro. Poslovnik po kome radimo je nešto protiv čega sam. Kad je predsednik (Skupštine Srbije) bio gospodin Maršićanin glasao sam protiv ovog predloga, Jedan sam od tri poslanika DSS-a, od ukupno 57, koji su glasali protiv promene poslovnika. Smatrao sam da će da donese mnogo toga nedemokratskog u parlament. Većina ga je izglasala.

Vi ste iz Smedereva. Osećate li se kao neko ko u Skupštini Srbije treba da predstavlja interese građana Smedereva

Izborni sistem je takav da je cela Srbija jedna izborna jedinica. Koliko sam poslanik za Smederevo, toliko sam i za Kuršumliju ili Suboticu. To je činjenica, po zakonu i po Ustavu, ali dobro. Smederevci znaju kad gledaju prenose da ja često i ono što je interes Smedereva, zastupam. Ali, ne može se to kroz parlament, nije to lokalni parlament. Znate, interes Smederevaca je i reforma pravosuđa. Interes Smederevaca je i ovo što sam rekao, reforma bezbednosnog sistema. Interes Smederevaca je ekonomski razvoj. Znači, sve te stvari… Spoljna politika, bezbednosna politika, sve je to interes, a sve to radi parlament. Strašno bi pogrešno bilo kada bi se poslanici ponašali na način na koji se neki od kolega ponašaju, recimo Jagodina u prvi plan, pa samo Jagodina ovo, Jagodina ono. Ovo je državni parlament, nije lokalni. Mora da se vodi računa o državi.

Ljude najviše tište njihovi problem a ne globalni. Da li se ti problemi čuju u Skupštini?

…nastavak sledi.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!